Questing - Homolová, Monika
Nástroj medzigeneračnej súdržnosti a recipročného prenosu kompetencií. V článku poukazujeme na potenciál outdoorových medzigeneračných aktivít v boji proti sociálnej izolácii a ageizmu. Skúmame princíp recipročného prenosu kompetencií, ktorý transformuje učenie na cyklickú, obojsmernú výmenu expertíz: seniori poskytujú historickú a emocionálnu múdrosť, juniori digitálne a technologické zručnosti. Kľúčová je funkčná závislosť, ktorá vyžaduje vzájomné partnerstvo. Metódu questingu predstavujeme ako ideálny, škálovateľný nástroj. Prostredníctvom interaktívneho, problémovo orientovaného objavovania v teréne questing efektívne implementuje túto reciprocitu, posilňuje sociálne väzby a buduje komunitný kapitál.