Modeling Customer Decisions: Balancing Revenue and Customer Goals - Ferenčáková, Monika, 2000-
Pochopenie toho, ako zákazníci robia rozhodnutia, je kľúčové pre riadenie príjmov, kde ceny a dizajn sortimentu formujú obchodné výsledky aj zákaznícku skúsenosť. Štúdia skúma spôsoby, ako tieto rozhodnutia zachytiť, a zároveň rozširuje perspektívu nad rámec maximalizácie zisku, aby zahŕňala environmentálne a udržateľné ciele. Použitím simulovaných údajov je možné testovať a porovnávať alternatívne modely výberu zákazníkov, čím sa odhalia nielen ich silné stránky, ale aj ich limity. Príspevok poskytuje rámec pre prepojenie ekonomických cieľov s princípmi spoločenskej zodpovednosti a otvára cesty pre budúci výskum založený na údajoch z reálneho sveta a empirickej validácii.