Determinants of Independent Living Among Slovak Youth - Krajčíková, Lívia, 2000-
Na Slovensku mladí dospelí odchádzajú z rodičovského domu podstatne neskôr ako vo väčšine krajín EÚ. Skúmanie determinantu bývania mladých dospelých na Slovensku pomocou mikroúdajov EU-SILC 2023. Použité sú dve metodológie: binárna logistická regresia, ktorá rozlišuje medzi bývaním s rodičmi a samostatným bývaním, a multinomická logistická regresia, ktorá rozlišuje medzi bývaním s rodičmi, prenájmom a bývaním vo vlastnom. Výsledky potvrdzujú významný vplyv rodinného stavu, ekonomickej aktivity a pohlavia na dosiahnutie bytovej autonómie, zatiaľ čo vzdelanie má slabší vplyv pri analýze binárnym modelom. Porovnanie oboch prístupov poskytuje komplexný pohľad na faktory, ktoré ovplyvňujú samostatné bývanie a voľbu formy vlastníctva mladých ľudí na Slovensku.