Integrating Technological Risk Into Audit Reporting: Evidence From Key Audit Matters in IBEX 35 Companies - Macová, Natália, 2000-
V ére eskalujúcich kybernetických hrozieb a zvýšených požiadaviek na ochranu údajov sú spoločnosti čoraz viac vystavené technologickým rizikám. Audítori zase začali zohľadňovať tieto vznikajúce riziká vo svojom zverejňovaní kľúčových audítorských záležitostí (Key Audit Matters - KAM). Štúdia skúma audítorské správy 35 spoločností kótovaných na španielskom indexe IBEX 35 s cieľom preskúmať, do akej miery sú technologické riziká zastúpené v KAM. Analýza využíva automatizovaný prístup k analýze obsahu podporovaný systémami Retrieval-Augmented Generation (RAG), ktoré zabezpečujú systematickú a replikovateľnú identifikáciu KAM súvisiacich s technológiami naprieč firmami a sektormi. Zistenia prispievajú k pochopeniu toho, ako audítori začleňujú nové formy rizika do svojej komunikácie so zainteresovanými stranami a zdôrazňujú vyvíjajúcu sa úlohu KAM ako mechanizmu na riešenie rastúceho významu technológií v riadení spoločností.