Energy and Climate Plans toward a Low-Carbon Future in the European Union: A Comparative Study - Kamali Saraji, Mahyar
Európska komisia zaviedla opatrenia na urýchlenie prechodu Európy na nízkouhlíkovú energiu. V roku 2014 sa členské štáty EÚ dohodli na znížení emisií skleníkových plynov do roku 2030 o najmenej 40 % v porovnaní s rokom 1990. Členské štáty EÚ sú zodpovedné za určenie spôsobu dosiahnutia cieľa do roku 2030 a za implementáciu opatrení na zmiernenie zmeny klímy, ktoré stanovujú záväzné ciele v oblasti emisií skleníkových plynov od roku 2021 do roku 2030. Všetky členské štáty EÚ sa zaviazali vypracovať národné plány v oblasti energetiky a klímy v súlade s nariadeniami o riadení Energetickej únie a Nariadením o opatreniach v oblasti klímy (EÚ) 2018/1999. Tento dokument porovnáva plány Európskej únie v oblasti energetiky a klímy a systematizuje kľúčové politiky na zmiernenie zmeny klímy v energetickom sektore. Okrem toho sa na porovnanie úspešnosti krajín EÚ pri dosahovaní ich národných cieľov používa komplexná viackriteriálna metóda. Výsledky naznačili, že Estónsko bolo najlepšou krajinou z hľadiska miery úspešnosti, nasledované Lotyšskom.