Economic Aspects of the Transition to Carbon Neutrality in the Slovak Energy Industry - Barkóciová, Miroslava, 1996-
Európska zelená dohoda (EGD) je strategická iniciatíva zameraná na dosiahnutie uhlíkovej neutrality v EÚ do roku 2050, ktorá prepája environmentálne ciele s ekonomickou a sociálnou transformáciou. Keďže energetický sektor je významným producentom emisií, jeho dekarbonizácia je nevyhnutná. Táto práca sa zameriava na porovnanie emisií CO₂ v Slovenskej republike a EÚ27, a to na obyvateľa aj v absolútnom vyjadrení, pričom odhaľuje kľúčové rozdiely a pokrok. Pearsonov korelačný koeficient r = 0,78 za obdobie 2000 – 2022 potvrdzuje, že vyššie emisie CO₂ sú spojené s väčšími výkyvmi priemernej globálnej teploty. Tieto zistenia sú v súlade so závermi IPCC, že antropogénne emisie sú hlavným faktorom globálneho otepľovania.