The European Skills Agenda: A Strategic Framework for Sustainable Competitiveness, Social Fairness, and Resilience - Ožvoldová, Katarína, 1984-
Súčasná európska krajina je poznačená hlbokými transformáciami poháňanými zelenou a digitálnou transformáciou, ako aj trvalými dôsledkami pandémie COVID-19. V reakcii na to Európska únia spustila Európsky program v oblasti zručností pre udržateľnú konkurencieschopnosť, sociálnu spravodlivosť a odolnosť, päťročný plán navrhnutý tak, aby jednotlivcom a podnikom poskytli potrebné zručnosti na zvládnutie týchto zmien. Tento dokument poskytuje opisnú analýzu základných pilierov programu, jeho špecifických cieľov a jeho implementácie v kontexte Slovenskej republiky. Zdôrazňuje kľúčovú úlohu celoživotného vzdelávania pri riešení nedostatku zručností a podčiarkuje výzvy a pokrok v zosúlaďovaní vzdelávacích systémov s vyvíjajúcimi sa požiadavkami trhu práce.