Štruktúra vstupov do výroby slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych produktov - Steinhauser, Dušan, 1988-
Intenzita poľnohospodárskej produkcie a výroby potravín, ale aj následná sebestačnosť a bezpečnosť závisí od mnohých faktorov. Ako uvádzajú A. Baer-Nawrocka a A. Sadowski (2019), v tomto procese interaguje ľudská činnosť (ekonomika) a prírodné faktory (fyzická dostupnosť). Autori dokázali určitú mieru korelácie medzi vyššou mierou bezpečnosti v zásobovaní potravinami a bohatstvom krajín. Týka sa to hlavne ekonomík s vhodnými podmienkami pre rozvoj poľnohospodárstva, pričom tu ide hlavne o veľké krajiny, vrátane USA alebo Kazachstanu, alebo o krajiny s intenzívnym poľnohospodárstvom. Tieto rozlohovo menšie ekonomiky, napriek malej potenciálne využiteľnej poľnohospodárskej ploche, vedia vyprodukovať dostatočnú kvantitu potravín.