Kompetencie obcí a štátu smerujúce k zabezpečeniu predprimárneho vzdelávania detí zo sociálne znevýhodnených rodín - Dudová, Iveta
Kompetencie obcí a štátu v kontexte zabezpečenia predškolského vzdelávania detí zo sociálne znevýhodnených rodín. Predškolské vzdelávanie dopĺňa úlohu rodiny vo vývoji dieťaťa a má preň dôležitý význam. Na Slovensku sa predškolské vzdelávanie a výchova uskutočňujú v materských školách, ktoré sú súčasťou siete škôl. Spravidla prijímajú deti od troch do šiestich rokov v rámci územia obce. Článok sa zameriava na prístup ku kvalitnému predškolskému vzdelávaniu v Európskej únii v kontexte zraniteľných skupín detí. Obsah sa zameriava na formu pomoci cieľovej skupine sociálne znevýhodnených detí zvýšením kapacity materských škôl prostredníctvom Plánu obnovy a odolnosti. V súčasnosti je potrebné rozšíriť kapacitu materských škôl na základe vývoja miery obsadenosti materských škôl alebo počtu detí vo veku 3 – 5 rokov v obci. Možnosti a limity starostlivosti o sociálne znevýhodnených občanov, najmä v oblasti povinného predškolského vzdelávania detí a zmeny financovania materských škôl, ktoré boli nedávno prijaté na Slovensku.