Environmentálne modely v procese ekologického rozhodovania - Brezina, Ivan, 1963-
Predmetom environmentálneho modelovania je analýza a reprezentácia komplexných ekologických procesov, v ktorých sa stretávajú prírodné, ekonomické a sociálne faktory a možno v ňom aplikovať súbor koncepcií, stratégií a taktík, ale tiež metód a spôsobov riešenia environmentálnych problémov. Pretože tieto procesy v sebe obsahujú vysokú mieru neistoty a ekologické systémy sú veľmi zložité, zohrávajú environmentálne modely kľúčovú úlohu pri hľadaní udržateľných riešení. Cieľom tejto štúdie je prezentovať úlohu modelovania ako nástroja podpory rozhodovania v environmentálnej oblasti. Štúdia prezentuje typy environmentálnych modelov, ich aplikácie v praxi a poukazuje na výhody i limity modelovania. Výsledky ukazujú, že modely významne prispievajú k znižovaniu neistoty, vizualizácii alternatívnych scenárov a optimalizácii rozhodnutí, avšak ich efektivita závisí od kvality dát, správnej interpretácie a kontextu použitia.