Vývoj emisií skleníkových plynov v regiónoch EÚ (2020–2024): Priestorová exploračná analýza - Chocholatá, Michaela, 1977-
Príspevok analyzuje priestorové rozloženie a vývoj emisií skleníkových plynov (GHG) v európskych regiónoch NUTS 2 v rokoch 2020–2024 pomocou exploračnej analýzy dát (EDA) a priestorovej exploračnej analýzy dát (ESDA) v softvéri GeoDa. V príspevku sa využíva technika krabicových grafov, krabicových máp, ako aj výpočet globálnej a lokálnej Moranovej I štatistiky na identifikáciu štruktúry, heterogenity a priestorovej autokorelácie. Výsledky ukazujú mierny, ale konzistentný pokles regionálnych emisií a postupné znižovanie variability medzi regiónmi.