Teória kooperatívnych hier: prehľad a aplikácie - Čičková, Zuzana, 1978-
Prehľad kooperatívnej teórie hier so zameraním na vplyv informovanosti hráčov. V teoretickej časti sú predstavené základné pojmy, ako jadro (core), Shapleyho hodnota a balancedness, vrátane ich rozšírení pre prostredie neúplných a asymetrických informácií. Nadväzne sú analyzované kľúčové práce od autorov, ako von Neumann a Morgenstern, Shapley, Harsanyi, Myerson či Forges a Serrano, ktoré formovali vývoj kooperatívnych modelov. V aplikačnej časti sa pozornosť sústreďuje na využitie kooperatívnych hier v ekonómii a medzinárodných vzťahoch: najmä pri rozdeľovaní zdrojov, tvorbe koalícií a stabilite environmentálnych dohôd. Prínos kooperatívnych prístupov k analýze spolupráce a zdôraznenie výziev spojených s neúplnými informáciami, politickými a inštitucionálnymi obmedzeniami.