Udržateľnosť riadená dátami: poukázanie na úspešné zahraničné riešenia pomocou AI - Filipová, Alexandra, 1999-
Analýza, ako môžu nástroje umelej inteligencie (AI) podporovať rozvoj udržateľného spotrebiteľského správania prostredníctvom dátovo riadených riešení. Na základe dvoch prípadových štúdií ako systému počítačového videnia Winnow/KITRO v hoteloch a jedálňach a systému odporúčania veľkostí Zalando AI v e-commerce článok ukazuje, že AI dokáže významne znížiť potravinový odpad a počet vrátení tovaru, čím prispieva k znižovaniu emisií CO₂ a zlepšeniu efektívnosti podnikových procesov. Diskusia zdôrazňuje prepojenie medzi technologickou inováciou a behaviorálnou zmenou spotrebiteľa, pričom navrhuje možnosti implementácie týchto riešení v slovenskom prostredí. Výsledky naznačujú, že integrácia AI do procesov udržateľnosti predstavuje efektívnu cestu k prepojeniu ekonomickej efektívnosti a environmentálnej zodpovednosti podnikov.