Malé a stredné podniky v digitálnom obchodnom priestore: paradox digitálnej chudoby - Maťašová, Jana, 1999-
Rozvoj elektronického obchodu predstavuje významný faktor zvyšovania konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov. Rozsah zapojenia MSP do online predaja a podiel ich tržieb plynúcich z elektronického obchodu. Hlavné determinanty úspešnosti sú spojené s internou pripravenosťou podnikov na digitalizáciu, ale príspevok kvalitatívne poukazuje aj na externé faktory, ktoré tieto výsledky rámcujú. Patrí sem predovšetkým úroveň digitálnych zručností spotrebiteľov, ktorá môže ovplyvňovať dopyt po online službách MSP, najmä v regiónoch s vyššou mierou digitálnej nerovnosti. Legislatívny rámec Európskej únie, Akt o digitálnych službách (DSA), podporuje transparentnejšie a bezpečnejšie online prostredie, čím môže prispieť k zvyšovaniu dôvery menej digitálne zdatných používateľov. Analýza miery zapojenia malých a stredných podnikov do online predaj a podiel tržieb, ktoré podniky generujú z elektronického obchodu. Výsledky poukazujú na rastúci trend podielu MSP obchodujúcich online a tržieb z elektronického obchodu, ale rast nie je rovnomerný a medzi jednotlivými krajinami EÚ existujú výrazné rozdiely.