The Synergy of Statistical and Fuzzy Logic Approaches in Mining Patterns From the Peer-To-Peer Lending Data - Hudec, Miroslav, 1969-
Štatistické miery, ako napríklad korelácia, vypočítavajú číselné hodnoty. Nie je to však vždy najlepšia voľba pre odborníkov v danej oblasti. Sľubným spôsobom je lingvistické rozšírenie týchto mier. Preto je hlavným cieľom tejto práce synergia štatistických a fuzzy logických prístupov pri dolovaní a interpretácii cenných informácií z údajov o finančných úveroch. Korelácia odhaľuje, či spolu atribúty súvisia, pričom vykazuje relatívne nízke výpočtové náklady. Fuzzy funkčné závislosti rozpoznávajú smer vplyvu, ale sú náročné z hľadiska výpočtových nákladov. Nakoniec, lingvistické súhrny skúmajú a interpretujú závislosti medzi subdoménami uvažovaných atribútov. Tieto dva prístupy sú menej ovplyvnené menšou neurčitosťou v údajoch. Okrem toho je podpora rozhodovania overená rôznymi prístupmi a vysvetlená z rôznych uhlov pohľadu spoľahlivejšia. Tieto prístupy sú integrované a aplikované na anonymizované údaje o úveroch typu peer-to-peer (P2P) pozostávajúce z 266 483 úverov. Okrem iného je ďalej vysvetlená významná korelácia medzi výškou úveru a trvaním úveru (r = 0,25), čo naznačuje, že smer vplyvu je o niečo silnejší od trvania úveru k výške úveru ako v opačnom prípade. Zároveň je závislosť veľmi silná od nízkeho trvania k nízkej sume, ale relatívne slabá od vysokého trvania k vysokej sume. Nakoniec sú načrtnuté ďalšie smery výskumu a aplikácie.