Environmental Aspects of Motor Vehicle Taxation in Denmark to Support the Circular Economy - Ďurinová, Ivona, 1964-
Štát môže prostredníctvom rôznych nástrojov daňovej politiky významne prispieť k udržateľnému rozvoju a cirkulárnej ekonomike. V súčasnosti prebieha široká diskusia o tom, ako znížiť emisie a chrániť životné prostredie, ktoré je každý deň silne znečisťované motorovými vozidlami. Cieľom príspevku je vyhodnotiť využívanie dane z motorových vozidiel v Dánsku ako nástroja na podporu aktérov obehového hospodárstva a udržateľného rozvoja a poukázať na možnosti efektívnejšieho využívania environmentálnych prvkov v zdaňovaní motorových vozidiel prostredníctvom porovnania legislatívy v oblasti zdaňovania motorových vozidiel v Dánsku a Slovenskej republike. Pozornosť sa bude venovať najmä zdaňovaniu osobných automobilov. V príspevku je použitá metóda porovnania, syntézy a dedukcie. V porovnaní so Slovenskom má Dánsko oveľa komplexnejší daňový systém a kladie väčší dôraz na environmentálne aspekty.