Online nákupné správanie spotrebiteľov v Európskej únii v kontexte Aktu o digitálnych službách - Maťašová, Jana, 1999-
Cieľom príspevku je analyzovať vývoj miery zapojenia spotrebiteľov do online nákupov v Európskej únii po roku 2020 a posúdiť možné súvislosti s prijatím a implementáciou Aktu o digitálnych službách (DSA). Na základe údajov za obdobie rokov 2020 – 2024 je sledovaný podiel jednotlivcov nakupujúcich online, demografická štruktúra nakupujúcich podľa veku a najčastejšie nakupované kategórie tovarov alebo služieb. Výsledky poukazujú na postupný nárast podielu online nakupujúcich v Európskej únii a na význam mladšej a strednej vekovej kategórie ako hlavných aktérov digitálnej spotreby.