Product Desing as a Determinant of Life-Cycle Costs - Šagátová, Slavka, 1975-
Cieľom príspevku je identifikovať a systematicky vysvetliť vzťahy medzi typmi dizajnu výrobkov a nákladovými položkami životného cyklu výrobku. Kritická analýza vedeckých publikácií ukazuje, že rozhodnutia prijaté počas koncepčnej a dizajnovej fázy zásadným spôsobom určujú technické, environmentálne a ekonomické charakteristiky budúcich výrobkov, čím ovplyvňujú všetky hlavné kategórie nákladov vznikajúce počas celého životného cyklu. Na základe tematického vyhodnotenia poznatkov, porovnania prístupov k dizajnu DfX a štruktúr LCC, ako aj syntézy nákladových položiek, ktoré sa opakujú v literatúre, je navrhnutá harmonizovaná klasifikácia nákladov životného cyklu. Táto klasifikácia poskytuje jednotný rámec, ktorý spája rozhodnutia o dizajne s ekonomickými dôsledkami dizajnu výrobku. Zistenia potvrdzujú, že prístupy zamerané na výrobu, montáž, spoľahlivosť, údržbu, demontáž, recykláciu a cirkulárne cykly významne ovplyvňujú nákladový profil výrobkov, zatiaľ čo moderné stratégie digitalizácie umožňujú jeho ďalšiu optimalizáciu.