Obslužný úsek je o zážitku - Kapitán, Peter
Kvalita obslužného úseku môže byť v tuhom konkurenčnom boji jazýčkom na váhach. Ten obchodník, ktorý predá pulty ako pridanú hodnotu, získa priazeň spotrebiteľa. V modernej, digitálnej a do veľkej miery rezervovanej dobe hľadajú ľudia čoraz častejšie aspoň trochu kontaktu. A práve priateľský, no zároveň odborne zdatný personál pri pulte s čerstvým tovarom vie vytvoriť z fádneho vkladania položiek do košíka originálny zážitok