Are IFRS Financial Statements Useful for Economic Analysis? Evidence From Slovakia - Vlčko, Ján, 1988-
Globálne prijatie Medzinárodných štandardov finančného výkazníctva (IFRS) malo za cieľ zlepšiť porovnateľnosť a užitočnosť finančných výkazov pre účastníkov kapitálového trhu. Skúmanie tohto predpokladu hodnotením, či finančné údaje založené na IFRS poskytujú užitočnejšie informácie ako údaje pripravené podľa rigidných národných všeobecne uznávaných účtovných zásad (GAAP) založených na pravidlách. Na vzorke slovenských podnikov autori používajú regresnú analýzu na testovanie vysvetľovacej sily štandardných finančných ukazovateľov na výkonnosť podniku. Zistenia odhaľujú významný paradox: predikčná sila modelov využívajúcich údaje IFRS je podstatne nižšia ako u modelov využívajúcich údaje z podnikov uplatňujúcich slovenské národné GAAP, najmä mikropodnikov s najrigidnejšími pravidlami vykazovania. Tvrdenie, že princípy IFRS, ktoré umožňujú značné subjektívne úsudky v oblastiach, ako je vykazovanie výnosov, oceňovanie majetku a prezentácia štátnej pomoci, vedú k zásadnému nedostatku porovnateľnosti medzi podnikmi. Táto heterogenita sťažuje použitie údajov založených na IFRS na štandardizovanú finančnú analýzu a sťažuje ich agregáciu v makroekonomickej analýze bez významných úprav v jednotlivých prípadoch. Štúdia dospela k záveru, že internacionalizácia účtovníctva prostredníctvom IFRS mohla neúmyselne znížiť užitočnosť finančných údajov pre širšiu ekonomickú analýzu.