From Brain Drain to Brain Circulation - Přívarová, Magdaléna, 1955-
V ekonomike orientovanej na vedomosti je hospodársky rast primárne určený faktormi, ako je ľudský kapitál, výskum, inovácie a medzinárodná spolupráca. Z tohto dôvodu sa migrácia vysokokvalifikovaných pracovných síl javí ako jeden z najdôležitejších prvkov, ktoré prispievajú k rastu HDP. Intenzita migračných tokov súvisiacich s vysokokvalifikovanými migrantmi sa od začiatku tisícročia výrazne zvýšila. Preto vlády jednotlivých krajín implementujú programy zamerané nielen na prilákanie vlastných vedcov pracujúcich v zahraničí, ale aj na zahraničných výskumníkov a študentov. Mnohí odborníci, ktorí sa touto problematikou zaoberajú, varujú pred skutočnosťou, že koncept úniku mozgov sa stáva zastaraným a je potrebné ho nahradiť konceptom cirkulácie mozgov. Definícia hlavných čŕt konceptu cirkulácie mozgov, identifikácia krokov Indie, Číny a Kórey na jej stimuláciu a opísanie politiky niektorých členských krajín EÚ zameraných na zahraničných študentov, ktorí sú predchodcami vysokokvalifikovaných pracovníkov.