Slovak Consumer Perception and Behaviour in the Choice of Healthy Non-Alcoholic Beverages: A Preliminary Study - Lenická, Barbara, 2000-
Hlavným cieľom tejto práce je preskúmať, ako spotrebitelia na Slovensku vnímajú zdravé nealkoholické nápoje a ako toto vnímanie ovplyvňuje ich nákupné správanie. Výskum sa zameriava na niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť spotrebiteľské rozhodnutia, vrátane chuti, zloženia, vnímaných zdravotných benefitov, ceny a ochoty platiť za zdravšie produkty, ako sú organické, bezcukrové, vitamínmi obohatené alebo rastlinné nápoje. Prieskum sa uskutočnil so 155 slovenskými respondentmi vo veku 20 až 40 rokov. Výsledky ukazujú, že chuť a zloženie sú najdôležitejšími kritériami pri výbere zdravých nápojov, zatiaľ čo cena zohráva druhoradú, ale stále relevantnú úlohu. Hoci spotrebitelia majú čoraz väčší záujem o zdravšie nápoje, ich nákupné rozhodnutia sú často ovplyvnené dostupnosťou a preferovanými príchuťami. Štúdia poskytuje užitočné poznatky o tom, ako sa slovenskí spotrebitelia rozhodujú na rastúcom trhu so zdravými nápojmi, a môže pomôcť výrobcom a obchodníkom lepšie zosúladiť svoje produkty s očakávaniami spotrebiteľov.