Hranice cezhraničnej domácej starostlivosti: Príklad Rakúsko - Čambáliková, Monika
V súčasnosti rastie potreba poskytovať starostlivosť a zabezpečovať kvalitu života ľuďom odkázaným na starostlivosť iných. Prednosťou tejto štúdie je starostlivosť o seniorov v Rakúsku s dôrazom na 24-hodinovú domácu starostlivosť poskytovanú zahraničnými (slovenskými) opatrovateľmi. Náš domáci výskum sa doteraz zameral najmä na slovenských poskytovateľov starostlivosti v Rakúsku. Cieľom tejto štúdie je presunúť pozornosť na rakúskych príjemcov a ich reflexiu tejto problematiky. Model 24-hodinovej domácej starostlivosti sa skúma v kontexte širších a meniacich sa sociálnych a ekonomických podmienok a spôsobu života rodín; a pri skúmaní boli použité kľúčové prvky konceptu globálneho reťazca starostlivosti. Empirické údaje boli získané prostredníctvom vlastného prieskumu, ktorého hlavnou metódou boli pološtandardizované rozhovory s 15 rakúskymi seniormi a ich rodinami, ako aj relevantné štatistické údaje a legislatíva. Výsledky výskumu ukazujú, že rakúski seniori a ich rodiny vnímajú výhody tejto starostlivosti v relatívne nízkych finančných nákladoch v kombinácii s vysokou kvalitou starostlivosti a oceňujú aj viacero pozitívnych vplyvov na kvalitu svojho života. Zároveň však vnímajú aj komplexnosť a zraniteľnosť súčasného systému domácej starostlivosti, ktorý je závislý od migrujúcich pracovníkov. Dlhodobá udržateľná a dostupná 24-hodinová starostlivosť preto nie je len problémom pre rodiny a súkromnú sféru, ale aj dôležitým spoločenským problémom, ktorý si vyžaduje inštitucionálne riešenia a predstavuje nové výzvy pre verejné politiky a systémy sociálneho zabezpečenia.