Posilňovanie a inklúzia mládeže – Participatívne rozpočtovanie pre mládež na Slovensku: Prípadová štúdia - Benzoni Baláž, Martina
Implementácia participatívneho rozpočtovania v školách, a to globálne aj na Slovensku, predstavuje inovatívny proces, ktorý prináša nové príležitosti pre rozvoj študentov, ich vnímanie školského prostredia a ich pohľad na spoločnosť ako celok. Výskum v tejto oblasti zostáva obmedzený a značne fragmentovaný, čo odráža relatívne nedávne prijatie tohto inovatívneho prístupu. Hlavným cieľom tohto článku je prispieť k pochopeniu participatívneho rozpočtovania zameraného na mládež v rámci vybranej prípadovej štúdie a prispieť k identifikácii výhod a sebapociťovaného posilnenia postavenia študentov, ktorí sa rozhodli zapojiť do participatívneho rozpočtovania. V rámci exploračného výskumu boli vykonané pološtruktúrované rozhovory a fokusové skupiny, aby sa získal hlbší pohľad na skúsenosti účastníkov. Po nich nasledoval dotazník, ktorý zhromaždil porovnateľné údaje od 134 študentov a odhalil rozdiely medzi tými, ktorí sa zúčastnili na participatívnom rozpočtovaní, a tými, ktorí sa ho nezúčastnili. Študenti, ktorí sa zúčastnili, preukázali vyššie sebahodnotenie svojich schopností a poskytli pozitívnejšie hodnotenia komunity ako celku a najmä svojho školského prostredia. Zistenia výskumu poukazujú na pozitívny vplyv participatívneho rozpočtovania vo vybranej škole na osobný rozvoj študentov. Účasť na participatívnom rozpočtovaní nielen rozvíja praktické zručnosti, ale aj posilňuje ich presvedčenie, že môžu aktívne ovplyvňovať svoje okolie a prispievať k zlepšeniu komunity.