Ensuring Digital Accessibility Under the European Accessibility Act: Legal Obligations for E-Commerce Platforms and Travel Agencies - Magurová, Hana, 1986-
Európsky akt o prístupnosti – smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/882 zo 17. 4. 2019 o požiadavkách na prístupnosť produktov a služieb (European Accessibility Act, EAA), ktorá nadobudla účinnosť v júni 2025, stanovuje komplexný právny rámec zameraný na zabezpečenie dostupnosti vybraných produktov a služieb na vnútornom trhu. Medzi dotknuté subjekty patria prevádzkovatelia platforiem elektronického obchodu vrátane cestovných kancelárií a cestovných agentov, ktorých digitálne rozhrania musia teraz spĺňať zvýšené štandardy prístupnosti. Príspevok sa zameriava na preskúmanie nových právnych povinností uložených podľa EAA cestovným kanceláriám a cestovným kanceláriám ponúkajúcim svoje služby prostredníctvom platforiem elektronického obchodu, s osobitným zameraním na praktické implementačné opatrenia potrebné na zabezpečenie súladu s požiadavkami na digitálnu prístupnosť. Príspevok sa zaoberá aj normatívnym hodnotením postupov v oblasti dodržiavania predpisov, najmä pokiaľ ide o webové stránky bohaté na obsah, ktoré často prevádzkujú poskytovatelia cestovných služieb. Analýza ukazuje, že prevádzkovatelia musia zabezpečiť funkcie, ako je plná funkčnosť klávesnice, poskytovanie alternatívneho textu pre vizuálny obsah a všeobecné dodržiavanie uznávaných štandardov prístupnosti.