Modelovanie vzťahu udržateľnosti v krajinách V4 - Kuhnová, Lenka, 1989-
Udržateľný rozvoj je v európskom priestore formovaný súbehom environmentálnych záväzkov, sociálnych priorít a tlakov na konkurencieschopnosť ekonomiky. V poslednom desaťročí sa posun od deklarovaným rámcov k merateľným cieľom prehĺbil najmä v oblasti klímy a energetiky: legislatívny balík „Fit for 55“ má smerovať k zníženiu čistých emisií skleníkových plynov minimálne o 55 % do roku 2030. V roku 2025 zároveň pokračuje diskusia o prísnejších cieľoch po roku 2030 vrátane návrhov na výrazné sprísnenie redukcie emisií do roku 2040, čo zvýrazňuje potrebu analyticky podložených rozhodnutí aj v stredoeurópskom regióne.