Migračný diskurz v perspektíve politickej lingvistiky - Štefančík, Radoslav, 1976-
Analýza diskurzu o migrácii z pohľadu politickej lingvistiky, so zameraním na jazykové prostriedky používané na formovanie verejnej mienky a politických postojov k migrácii. Cieľom je identifikovať a interpretovať dominantné diskurzívne stratégie v politickej komunikácii, ktoré sa zaoberajú medzinárodnou migráciou v slovenskom a širšom stredoeurópskom kontexte. Analýza je založená na korpusovom materiáli a opiera sa o metódu kritickej diskurzívnej analýzy. Osobitná pozornosť sa venuje polarizujúcemu jazyku, stratégii „my“ verzus „oni“ a špecifickým jazykovým prostriedkom, ktoré prispievajú ku konštrukcii migračnej agendy v spoločensko-politickom diskurze. Analýza ukazuje, že vo všetkých štyroch stredoeurópskych krajinách je medzinárodná migrácia sekuritizovaná, t. j. prezentovaná ako hrozba pre domáce obyvateľstvo. Táto hrozba je viacrozmerná, pričom migrácia je prezentovaná ako hrozba pre osobnú bezpečnosť, ekonomickú hrozbu, kultúrnu hrozbu a politickú hrozbu.