The European Union Ecolabel as a Cross-Border Eco-Trustmark: Evidence from the Visegrad Countries - Frešo, Slavomír, 1978-
Spotrebitelia v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) sa čoraz častejšie stretávajú s environmentálnou značkou Európskej únie (EÚ) ako cezhraničnou ekologickou známkou dôvery na jednotnom trhu. Táto štúdia analyzuje, ako ju vnímajú a používajú. Cieľom je posúdiť povedomie o logu, dôveru v jeho environmentálne posolstvo, vlastné nákupy produktov s environmentálnou značkou EÚ a dôležitosť environmentálneho vplyvu pri rozhodovaní o kúpe, s osobitným zameraním na Slovensko. Analýza využíva mikrodáta z Flash Eurobarometer 535 pre obyvateľov EÚ-27 vo veku 15 rokov a viac a aplikuje oficiálne váhy prieskumu na vytvorenie popisných odhadov pre krajinu, V4 a EÚ-27, doplnených o krížové tabuľky pre Slovensko. Spomedzi spotrebiteľov v EÚ-27, ktorí rozpoznávajú environmentálnu značku EÚ, približne tri štvrtiny (75 %) uvádzajú, že dôverujú jej environmentálnemu tvrdeniu, a približne dvaja z piatich (38 %) uvádzajú, že si aspoň niekedy kupujú produkty s environmentálnou značkou EÚ. Na Slovensku je povedomie silne spojené s vyššou dôverou a častejšími nákupmi. Zistenia naznačujú, že hlavnou prekážkou širšieho používania environmentálnej značky EÚ v strednej Európe je skôr nízka povedomosť ako nedostatok dôvery.