Management in the Shadow of War – A Comparative Analysis of Czech, Hungarian and Slovak Organizational Responses to Crises - Poór, József
V posledných rokoch čelili krajiny strednej a východnej Európy významným krízam, vrátane pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom a rusko-ukrajinského konfliktu, ktoré ovplyvnili ich sociálny a ekonomický rozvoj. Článok skúma, ako tieto udalosti ovplyvnili obchodné operácie, vedenie a ľudské zdroje v českých, maďarských a slovenských organizáciách. Na dotazník odpovedalo celkovo 1 370 organizácií. Cieľom článku je preskúmať praktiky vedenia počas týchto výziev prostredníctvom overenia piatich hypotéz. Výsledky demonštrujú vzťahy medzi krajinou respondentov a ich vnímaním príležitostí vyplývajúcich z krízy, ako sú technologický rozvoj, organizačná obnova a inovatívne prístupy k vedeniu. Krízové stratégie sa líšia v závislosti od krajiny a organizačného kontextu. Väčšie organizácie a spoločnosti v zahraničnom vlastníctve skôr prijímajú inovatívne technologické alebo ľudské riešenia.