Vývoj cien leteniek v medzinárodnej osobnej leteckej doprave - Frasch, Alexander, 1992-
Analýza vývoja cien leteniek na vybranej európskej trase so zameraním na zmeny cien s blížiacim sa dátumom odletu. Hlavným cieľom je identifikovať cenové výkyvy spiatočných leteniek a porovnať cenové stratégie tradičných a nízkonákladových dopravcov. Výskum je založený na systematickom monitorovaní cien leteniek zozbieraných priamo z rezervačných systémov leteckých spoločností počas devätnástich týždňov, doplnených o denné pozorovania počas posledných štrnástich dní pred odletom. Na vyhodnotenie dynamiky cien bola použitá deskriptívna analýza, porovnávacie metódy a analýza časových radov. Výsledky potvrdzujú všeobecný rastúci trend cien blízko odletu, sprevádzaný zvýšenou volatilitou. Nízkonákladoví dopravcovia ponúkali nižšie priemerné ceny leteniek ako tradiční leteckí dopravcovia; avšak v záverečnej fáze pred odletom bol pozorovaný aj výrazný nárast cien. Zistenia poskytujú praktické usmernenia pre spotrebiteľov týkajúce sa optimálneho načasovania rezervácie a prispievajú k hlbšiemu pochopeniu cenového správania leteckých spoločností v konkurenčnom prostredí.