Explaining Regulatory Uncertainty in the European Union: The Role of Productivity, Governance, and Environmental Policy Stringency - Hrubšová, Andrea, 1999-
Skúmanie, ako konkurencieschopnosť a kvalita inštitúcií ovplyvňujú regulačnú neistotu v kontexte zvyšujúcej sa prísnosti environmentálnej politiky v celej EÚ. Pomocou panelovej regresie s fixnými efektmi a robustnými štandardnými chybami pre 25 krajín EÚ od roku 2013 do roku 2024 sa analyzuje vplyv produktivity (ako zástupcu konkurencieschopnosti), inštitucionálnych ukazovateľov a fiktívnej premennej pre prísnosť environmentálnej politiky na Svetový index neistoty (WUI). Výsledky ukazujú, že vyššia produktivita výrazne znižuje vnímanú neistotu, čo naznačuje, že konkurencieschopnejšie ekonomiky sú lepšie vybavené na absorbovanie nákladov na environmentálnu reguláciu. Naproti tomu ukazovatele inštitucionálnej kvality a fiktívna premenná prísnosti environmentálnej politiky nie sú štatisticky významné. Okrem toho sa fiktívne premenné zodpovedajúce pandémii a geopolitickým šokom ukazujú ako najsilnejšie faktory neistoty. Zistenia zdôrazňujú stabilizačnú úlohu konkurencieschopnosti a vyžadujú si diferencované prístupy pri navrhovaní environmentálnych obchodných opatrení.