Determinanty adopcie umelej inteligencie zamestnancami v pracovnom prostredí - Baziuk, Andriana, 2002-
Napriek rýchlemu rozvoju nástrojov umelej inteligencie (AI) a ich potenciálnym výhodám mnohé spoločnosti čelia výzvam pri ich implementácii kvôli nepripravenosti zamestnancov, čo vedie k zníženiu ich konkurencieschopnosti a následným ekonomickým stratám. Cieľom príspevku je preskúmať faktory, ktoré ovplyvňujú ochotu zamestnancov používať AI na pracovisku, a navrhnúť odporúčania na zvýšenie tejto ochoty. Na dosiahnutie tohto cieľa je použitý prístup systematickej literárnej analýzy vedeckých zdrojov identifikovaných v databázach Web of Science a Google Scholar. Na základe stanovených kritérií bolo vybraných 21 relevantných štúdií na analýzu. Výsledky ukazujú, že faktory ovplyvňujúce ochotu zamestnancov používať AI možno rozdeliť do troch hlavných oblastí: individuálne, organizačné a technologické faktory. Pochopenie týchto faktorov môže spoločnostiam pomôcť efektívnejšie integrovať AI do pracovných procesov a zvýšiť produktivitu.