Riadenie a vykazovanie rizík v poisťovni - Meluchová, Jitka, 1965-
Príspevok sa zameriava na problematiku správy a riadenia rizík v komerčných poisťovniach. Implementácia smernice Solventnosť II nastavila nový pohľad na identifikáciu, posúdenie a merane rizík, s cieľom nastaviť nástroje na účinný monitoring a zmiernenie dopadov dôsledkov týchto rizík na činnosť poisťovne. Príspevok klasifikuje riziká, ktorým je poisťovňa vystavená, analyzuje systém správy a riadenia, kľúčové funkcie a objasňuje model trojlíniovej obrany pri riadení rizík. Analyzuje informácie, ktoré poisťovne zverejňujú o podstupovaných rizikách v poznámkach účtovnej závierky zostavovanej podľa IFRS. Identifikuje aké informácie o jednotlivých rizikách je poisťovňa povinná zverejniť, aby používatelia získali kvalifikovaný úsudok o výške očakávaných záväzkov, výnosnosti, ako aj projekcii budúcich peňažných tokov.