Súčasný stav a trendy v odpadovom hospodárstve v Európskej únii a na Slovensku - Stričík, Michal, 1969-
Súčasný stav odpadového hospodárstva v Slovenskej republike a členských štátoch Európskej únie. Poukázanie na potrebu prechodu na cirkulárnu ekonomiku, ako nový trend v oblasti nakladania s komunálnym odpadom. Na základe dostupných údajov a odborných štúdií sú identifikované hlavné trendy a rozdiely v produkcii komunálneho odpadu medzi jednotlivými krajinami EU, pričom sa hodnotí vplyv ekonomického rozvoja a spotrebiteľského správania na jeho objem. Prezentácia princípov cirkulárnej ekonomiky ako alternatívy k lineárnemu ekonomickému modelu, vrátane jej potenciálnych ekonomických, environmentálnych a sociálnych prínosov. Teoretická syntéza poukazuje na význam koordinovaných opatrení a strategického plánovania na podporu prechodu k udržateľnému a obehovému hospodárstvu.