Jedinstvo materialnogo i mentalnogo v simvolicheskom znachenii jazykovych jedinic - Markova, Elena Michajlovna, 1960-
Článok sa zaoberá vývojom symbolického významu v starovekých lexémach z hľadiska synergie materiálneho a mentálneho. Symbolický význam, korelovaný s rôznymi kultúrnymi predstavami a časovými vrstvami, je ukazovateľom jeho kultúrneho významu v konkrétnom jazyku. Na materiáli staroslovanských názvov jedla – chlieb a kaša – sú demonštrované ich polysémantické symbolické významy, prenášané syntagmatickými komplexmi a frazeologickými jednotkami. Dospelo sa k záveru, že popri všeobecných symbolických významoch, ktoré sú vlastné slovanskému vedomiu ako celku, sa v jazykoch zaznamenávajú aj národne a kultúrne špecifické symboly. Analýza epidigmatiky lexém v ruskom a českom jazyku nám umožňuje hovoriť o prevalencii všeobecných symbolických významov v lexéme chlieb a etnošpecificite symboliky lexémy kaša v ruskom a českom jazykovom vedomí.