Anglicisms in Slovak and German: Teaching Lexical Borrowing through Linguistic Awareness Activities - Mandáková, Alexandra, 1980-
Skúmanie anglických lexikálnzch výpožičiek – anglicizmov – v slovenčine a nemčine z hľadiska vyučovania a učenia sa. Vychádzajúc zo zavedených teórií jazykového kontaktu, článok predstavuje pedagogické aktivity, zamerané na rozvoj jazykového povedomia, morfologického porozumenia a sociolingvistického vnímania študentov. Porovnaním slovenčiny a nemčiny, dvoch typologicky odlišných jazykov s rôznymi historickými vzťahmi k angličtine, článok demonštruje, ako môžu anglicizmy slúžiť ako praktické nástroje na výučbu slovnej zásoby, morfológie, jazykových postojov a kritického jazykového povedomia.