The Crypto Wild West: A Deep Dive Into the Market Volatility of Junk Coins Versus Bitcoin - Duarte, António Portugal
Analýza volatility výnosov bitcoinu v porovnaní s tromi kryptomenami bežne označovanými ako „junk coiny“ alebo „shitcoiny“: dogecoin, shiba inu a baby doge coin. Na dosiahnutie tohto cieľa sa používajú zovšeobecnené autoregresívne modely podmienenej heteroskedasticity (GARCH), metodika často používaná na identifikáciu vzorcov volatility vo finančných časových radoch. Empirické zistenia ukazujú, že výnosy bitcoinu vykazujú výrazne nižšiu volatilitu ako tri alternatívne kryptomeny. Tento výsledok posilňuje úlohu bitcoinu ako referenčného kryptoaktíva na trhu s kryptomenami. Naproti tomu baby doge coin vykazuje výraznú volatilitu, čo zdôrazňuje jeho zvýšenú náchylnosť na špekulatívne obchodovanie. Ostatné junk coiny, dogecoin a shiba inu, sú síce stabilnejšie ako baby doge coin, ale stále vykazujú podstatne vyšší stupeň volatility ako bitcoin. Destabilizujúce správanie zosilňuje dlhodobé investičné riziká a podkopáva dôveryhodnosť trhu, čo potenciálne bráni širšiemu prijatiu týchto junk coinov ako životaschopných alternatív k fiat menám.