Financial Statements of Slovakia's Four Largest Carmakers (2020–2024/25): Trends, Resilience, and the EV Transition - Ballová, Martina, 1985-
Príspevok analyzuje finančné výsledky spoločností Volkswagen Slovakia, Kia Slovakia, Stellantis Slovakia (PCA Slovakia) a Jaguar Land Rover Slovakia za posledných päť fiškálnych rokov, pričom výsledky na úrovni spoločností zasadzuje do kontextu slovenského automobilového ekosystému. Na základe údajov zo slovenského registra účtovných závierok a sektorových štatistík je sledovaná dynamika tržieb a ziskovosti v období pandemického šoku, nedostatku polovodičov a prebiehajúceho prechodu na elektrické vozidlá (EV). Výsledky sú interpretované cez optiku globálnych výrobných sietí, „integrovaného periféria“ a dynamiky jadra a periférie, ktoré boli vyvinuté v recenzovanej literatúre. Kľúčové zistenia: celopriemyselné dno v rokoch 2020 – 2021 s oživením do roku 2023; rok 2024 vykazuje zmiešané signály – silné vedúce postavenie v produkcii na obyvateľa, ale mierny pokles výroby od roku 2023 – čo sa odráža v opatrných maržiach; rozdiely medzi jednotlivými výrobcami OEM súvisiace s modelovými cyklami a rozbiehaním výroby (najmä v JLR Nitra); strategická zraniteľnosť voči politike, obchodu a lokalizácii hodnotového reťazca EV. Politické dôsledky zahŕňajú urýchlenie rozvoja domácich kapacít v oblasti komponentov pre elektrické vozidlá a rekvalifikáciu pracovníkov pri zachovaní dodávateľských vzťahov, ktoré podporujú konkurencieschopnosť Slovenska v oblasti exportu.