Slovakia’s Current Foreign Political Relations - Csányi, Peter, 1978-
Dvadsaťjeden rokov po vstupe do Európskej únie sa Slovensko nachádza na križovatke. Hoci členstvo prinieslo hospodársky rast, miliardy investícií a pocit bezpečia v neistých časoch, lídri jednotlivých krajín a politické strany zostávajú hlboko rozdelení v tom, ako by mala krajina formovať svoju budúcnosť v Európe. Dvadsaťjeden rokov je Slovensko súčasťou Európy, postavenej na slobode, demokracii, mierovom spolunažívaní a rešpektovaní ľudskej dôstojnosti. EÚ pomohla dosiahnuť stabilitu a prosperitu, ale varovala, že jednota a spolupráca by sa nemali považovať za samozrejmosť. Dnes, hoci premiér Robert Fico uznáva dôležitosť Európskej únie pre Slovensko, kritizuje ju za presadzovanie toho, čo nazýva politikou „jedného správneho názoru“. Taktiež sa stavia proti liberálnym ideológiám a snaží sa osloviť ultrakonzervatívnych a krajne pravicových voličov. Či súčasná politika Roberta Fica predstavuje skutočný ideologický posun alebo strategický politický krok, zostáva otvorenou otázkou. Jedna vec je však jasná: zahraničná politika Slovenska pod jeho vedením (najmä prevažne ruská orientácia krajiny) sa opäť stala predmetom intenzívnej diskusie doma aj v zahraničí. Nedávne stretnutie premiéra Roberta Fica a prezidenta Volodymyra Zelenského bolo šancou udržať Slovensko angažované napriek Robertovým proruským sklonom. Pre premiéra Fica to bola príležitosť hrať sa na regionálneho mocného makléra a možno aj opäť zaútočiť na Brusel. Výsledok tohto stretnutia však nepriniesol nič nové ani prekvapujúce. JEL: Z18