Der Einfluss der Mehrsprachigkeit auf den europäischen Arbeitsmarkt - Ondrušová, Terézia, 1978-
Viacjazyčnosť sa stala bežnou súčasťou každodenného pracovného života mnohých Európanov. Početné európske štúdie ukazujú, že znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka – predovšetkým angličtiny – je jednou z najvyhľadávanejších zručností pri prijímaní do zamestnania. Angličtina sa stala takmer nevyhnutnou lingua franca na medzinárodnom pracovisku, zatiaľ čo požiadavky na ostatné jazyky závisia od jednotlivých krajín alebo odvetví. Zdôraznenie skutočnosti, že cudzie jazyky sú neoddeliteľnou súčasťou európskeho trhu práce. Angličtina sa etablovala ako základná požiadavka na zamestnanie v mnohých odvetviach a krajinách – bez tohto jazyka sú pracovné príležitosti výrazne obmedzené. Hoci znalosť iných jazykov (nemčina, francúzština, španielčina, atď.) nie je taká rozšírená ako angličtina, môže byť cennou konkurenčnou výhodou, najmä v určitých odvetviach alebo pre kariérny rozvoj na medzinárodných pozíciách. Štúdie jasne ukazujú, že znalosť cudzích jazykov zlepšuje zamestnateľnosť, otvára lepšie kariérne príležitosti a môže mať aj pozitívny vplyv na plat a rýchlosť postupu na vyššie pozície.