Miestne dane a poplatky na Slovensku - aktuálne trendy - Neubauerová, Erika, 1968-
Od naštartovania fiškálnej decentralizácie na Slovensku ubehlo dvadsať rokov. Počas tohto obdobia došlo v systéme miestnych daní a poplatkov k viacerým zmenám a úpravám legislatívy. Zavedený bol poplatok za rozvoj, zmenilo sa rozpočtové určenie dane z motorových vozidiel, viackrát došlo k zmenám v prerozdeľovaní dane z príjmov fyzických osôb medzi štát a územnú samosprávu. V ostatnom období sa čoraz častejšie diskutuje o efektívnosti a spravodlivosti zdanenia nehnuteľností, o tom, či súčasný finančný systém samospráv je vhodne nastavený aj vo vzťahu k rozsahu kompetencií, ktorými samospráva disponuje. Pozornosť je preto v príspevku venovaná miestnym daniam, najmä dani z nehnuteľností, ktorá zaznamenala v priebehu svojej existencie viacero legislatívnych zmien, stále sa však očakáva systémové riešenie úpravy jej daňového základu. Miestnym poplatkom s osobitným zreteľom na poplatok za rozvoj a najvýznamnejším zmenám v prerozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve sa venujú ďalšie časti príspevku. Stručný prehľad doterajších zmien v systéme miestnych daní a poplatkov na Slovensku v kontexte daňového práva na úrovni územnej samosprávy.