Key Challenges for the European Union in Ensuring Collective Security in the Context of Global Change - Zubro, Tetyana, 1975-
Príspevok sa zaoberá kľúčovými výzvami, ktorým čelí kolektívna bezpečnostná politika Európskej únie. V kontexte rýchlo sa meniaceho medzinárodného systému, rastúceho počtu regionálnych konfliktov a zhoršujúcich sa vzťahov s hlavnými globálnymi aktérmi čelí EÚ rastúcemu tlaku na vypracovanie účinnejšej a koherentnejšej bezpečnostnej stratégie. Cieľom príspevku je identifikovať hlavné výzvy, ktorým EÚ čelí pri formovaní a implementácii svojej kolektívnej bezpečnostnej politiky v kontexte globálnej systémovej transformácie. Príspevok tiež hodnotí účinnosť existujúcich nástrojov a mechanizmov EÚ na reagovanie na súčasné hrozby, ako aj vyhliadky na dosiahnutie európskej strategickej autonómie. Analýza dospela k záveru, že napriek rozsiahlemu súboru politických nástrojov je účinnosť EÚ v oblasti kolektívnej bezpečnosti naďalej obmedzovaná vonkajšími tlakmi aj vnútornými rozpormi. Súčasné krízy zároveň podnecujú hľadanie nových modelov spolupráce, ktoré ponúkajú príležitosti na posilnenie úlohy EÚ v rámci globálnej bezpečnostnej architektúry.