Optimalizácia sortimentu podľa Markovovho modelu výberu - Ferenčáková, Monika, 2000-
Článok sa zaoberá problematikou optimalizácie sortimentu pomocou Markovovho modelu výberu (MCCM), ktorý presne zachytáva správanie zákazníkov pri substitúcii produktov v rámci rozhodovacieho procesu. V úvode sú popísané teoretické základy a literárne východiská, ktoré viedli k aplikácii MCCM v oblasti revenue manažmentu. Praktická časť obsahuje simulovaný príklad s hotelovými izbami, kde sa na základe údajov o preferenciách a výbere zákazníkov vypočítavajú pravdepodobnosti príchodu, prechodové pravdepodobnosti a očakávané výnosy pre rôzne kombinácie ponúkaných produktov. Výsledky potvrdzujú prínos MCCM pre rozhodovanie v podmienkach neistoty a zdôrazňujú potrebu jeho aplikovateľnosti v praxi.