Empirická analýza vojnových konfliktov - König, Brian, 1983-
Článok sa zaoberá empirickou analýzou determinantov medzištátnych vojnových konfliktov využitím pravdepodobnostných modelov (probit), pričom sú využité dve základné časové intervaly: dlhodobý horizont (1816 - 2010) a povojnové obdobie (1948 - 2010). Z článku možno konštatovať, že (i) rozdiely v moci a to najmä rozdiel v CINC indexe, vojenskom personáli – významne ovplyvňujú pravdepodobnosť výskytu medzištátneho vojenského konfliktu. (ii) Kľúčovú úlohu zohráva aj geografická blízkosť, kde spoločná hranica a menšia vzdialenosť medzi štátmi zvyšujú riziko konfliktu.