Fostering Critical Thinking Through Digitally Mediated Pedagogy in Economics: Insights from a Conceptual Framework and Pilot Design - Trnovský, Karol, 1983-
Rýchla integrácia digitálnych nástrojov do vysokoškolského vzdelávania vytvorila nové možnosti pre rozvoj kognitívnych kompetencií vyššieho rádu, najmä v odboroch vyžadujúcich analytické a koncepčné myslenie, ako je ekonómia. Článok predstavuje pedagogický rámec, ktorý využíva digitálne technológie na podporu kritického myslenia vo vzdelávaní v oblasti ekonómie. Na základe princípov vzdelávania 4.0 a v súlade s nedávnymi výzvami na stratégiu výučby zameranú na študenta a založenú na dôkazoch, článok konceptualizuje digitálne sprostredkovaný prístup k tvorbe učebných osnov a poskytovaniu výučby. Namiesto prezentácie empirických výsledkov sa článok zameriava na vývoj a reflexiu pilotnej implementácie rámca, ktorý spája konkrétne digitálne nástroje (napr. platformy pre spoluprácu pri tvorbe poznámok, gamifikované systémy spätnej väzby a vizualizačné nástroje) s definovanými výstupmi vzdelávania a scenármi v triede. Rámec je prispôsobený na podporu integrácie formatívneho hodnotenia, kolaboratívneho zapojenia a reflexívneho učenia. Zdôraznením koncepčnej jasnosti, pedagogickej zosúladenosti a technologickej relevantnosti prispieva článok novým a prenosným modelom na začlenenie rozvoja kritického myslenia do učebných osnov ekonómie.