European Union in the Language of the Slovak Far-Right - Štefančík, Radoslav, 1976-
Článok analyzuje komunikačné stratégie predstaviteľov krajnej pravice v diachronickej perspektíve. Cieľom je zistiť, ako krajná pravica reflektovala členstvo Slovenska v Európskej únii, aké naratívy a argumenty používala a aké témy zdôrazňovala. Vychádzam z predpokladu, že krajná pravica prezentuje EÚ ako jedného z nepriateľov slovenského „ľudu“. Svoje zistenia uvádzam prostredníctvom diskurzívnej analýzy. Korpus zahŕňa rôzne typy prejavov, od vyhlásení na sociálnych sieťach cez prejavy v parlamente až po verejné podujatia, na ktorých predstavitelia krajnej pravice vyjadrovali svoje názory na EÚ. Z diachronického porovnania môžeme konštatovať, že v roku 2016, keď sa ĽSNS prvýkrát dostala do parlamentu, strana presadzovala vystúpenie Slovenska z EÚ.