Migration as a Threat? Migration Discourses in Central European Countries under the Influence of Populism - Štefančík, Radoslav, 1976-
Tento článok skúma, ako sa v súčasnosti diskutuje o medzinárodnej migrácii v strednej Európe (Slovensko, Česká republika, Poľsko a Maďarsko). V rokoch 2015 a 2016 politici v tomto regióne prezentovali migráciu ako hrozbu, hoci tieto krajiny neboli hlavnými cieľmi migrantov. Táto štúdia poskytuje porovnávaciu analýzu diskurzu o migrácii v strednej Európe a skúma argumenty, ktoré politici používajú pri artikulácii tejto témy. Výskum predstavuje spoločné naratívy legitimizujúce protimigračné opatrenia. Odhaľuje spoločné motívy, ako sú politické, ekonomické a politické bezpečnostné opatrenia, a identifikuje rozdiely v diskurze medzi krajinami, čím prispieva k pochopeniu toho, ako politický jazyk formuje verejné vnímanie migrácie.