The Use of Blockchain in European-Listed Companies: A Content Analysis of Corporate Reports - Bednárová, Michaela, 1987-
V posledných rokoch sa používanie blockchainových technológií zvýšilo. Cieľom tejto práce je analyzovať súčasný stav ich používania vo významných západoeurópskych spoločnostiach, ako sa uvádza v ich firemných správach. Pomocou automatických extrakčných techník sa zhromažďujú relevantné informácie a klasifikujú sa podľa rôznych kategórií zverejňovania. Vzorka pozostáva z 1 409 výročných/udržateľných správ, publikovaných v rokoch 2018, 2019 a 2020, od 337 spoločností kótovaných na akciových burzách 13 západoeurópskych krajín. Naše zistenia ukazujú, že podľa firemných správ je používanie blockchainu stále v ranom štádiu a prvými používateľmi sú veľké spoločnosti vo finančnom a technologickom sektore so sídlom v krajinách s dobre definovanou národnou stratégiou blockchainu. Poskytuje sa prehľad tohto nového fenoménu v Európe, ako aj spôsobu, akým veľké spoločnosti využívajú túto inovatívnu technológiu, či o nej informujú vo svojich firemných správach, typu obsahu takéhoto zverejnenia a faktorov, ktoré sú s ním spojené.