Možnosti stanovenia diskontnej sadzby pri využití dynamických metód hodnotenia efektívnosti investičných projektov v malých a stredných podnikoch - Kalusová, Lenka, 1987-
Jedným zo základných predpokladov pre rozvoj podnikateľských subjektov je efektívna alokácia kapitálu do investícií, ktoré zvýšia trhovú hodnotu podniku. To znamená realizáciu investícií, ktoré prinesú kladnú čistú súčasnú hodnotu. Pre jej správne vyčíslenie je potrebné okrem znalosti základných ekonomických parametrov investície (t. j. kapitálových výdavkov a peňažného toku) aj vhodne odhadnúť diskontný faktor. Posledné roky, ktoré sa vyznačovali vysokou volatilitou makroekonomického prostredia, spôsobili, že stanovenie diskontnej sadzby sa stalo pomerne náročným procesom. Táto problematika sa ešte viac znásobuje v segmente malých a stredných podnikov. V tomto prípade môže nesprávne stanovená diskontná sadzba viesť k pozitívnemu hodnoteniu projektu a realizácii projektu, ktorý je v podstate pre podnik nerentabilný. Vzhľadom na aktuálnosť problematiky sa v tomto článku autori zameriavajú na možnosti stanovenia diskontnej sadzby pri posudzovaní ekonomickej efektívnosti v segmente malých a stredných podnikov.