Die Auswirkungen von Digitalisierung und Künstlicher Intelligenz auf die Weiterentwicklung der Steuerberatung - Weltermann, Jürgen
Identifikácia trendov vo vývoji požiadaviek na profesiu daňového poradcu v nasledujúcom desaťročí, na základe vedeckých a odborných zdrojov, v kontexte digitalizácie procesov a poradenských služieb. Výskumný návrh je založený na aplikácii logických, analytických a prediktívnych metód na posúdenie profilu daňového poradcu z pohľadu súčasnosti a blízkej budúcnosti v dôsledku dynamického rozvoja informačných a komunikačných technológií. Je zrejmé, že rastúca digitalizácia eliminuje niektoré rutinné úlohy a softvérové ​​riešenia pomáhajú pri správnom zaznamenávaní, vykazovaní a dokumentovaní účtovných transakcií. Vzhľadom na neustále sa meniacu daňovú legislatívu a zložitosť daňových prípadov pretrváva potreba zapojiť daňových poradcov do riešenia určitých situácií. Umelá inteligencia je schopná navrhovať riešenia, ale jej spoľahlivosť musia overiť daňoví experti. Ďalší rozvoj a zdokonaľovanie digitálnych riešení bude mať pozitívny vplyv na profesiu daňového poradcu, pokiaľ ide o rutinnú a výskumnú prácu.